SUPERHRANA IZPRED DOMAČEGA PRAGA: KOPRIVNA SEMENA

SUPERHRANA IZPRED DOMAČEGA PRAGA: KOPRIVNA SEMENA

Pozdravljeni, ljubitelji naravne kozmetike in z zelišči podkrepljene lepote!

V današnjem blogu bomo spoznavali kako nabrati in uporabiti semena koprive za izboljšanje vašega zdravja in naravne lepote.

Se sprašujete, kje kupiti semena koprive? V tem blogu vas bom raje naučila kje jih najdete, kako jih nabirate in posušite ter kako jih uporabite. Nabiranje in sušenje nista časovno zamudna, ravno nasprotno, če najdemo bogato rastišče, lahko hitro naberemo nekaj 100g semen.

Semena koprive so majhni naravni zakladi, polni moči in hranilnih snovi. V blogu najdete tudi nekaj mojih trikov za čim lažje nabiranje koprivnih semen. Ob koncu si preberite še načine uporabe koprivnih semen.

KAJ SO KOPRIVNA SEMENA?

Semena koprive so naravni dar, ki ga pogosto spregledamo, vendar so polna bogastva za našo kožo in lase. Preden se lotimo nabiranja, pa moramo vedeti, kje jih najdemo. Kopriva (Urtica dioica) je razširjena po zmernih predelih v Severni polobli in pogosto raste blizu vodnih virov. Kako izgleda kopriva, je najbolje videti na fotografijah, najbolj pa jo prepoznamo po pekočem občutku in koprivnici, ko jo primemo močneje. Semena so najbolj zrela in pripravljena za nabiranje v pozni poleti in zgodnji jeseni in rastejo v grozdih med nivoji listov. Semena ne povzročajo koprivnice.

KDAJ POBIRAMO SEMENA KOPRIVE?

Pobiramo jih, ko so obarvana temno zeleno- rumeno- rjavkasto, ne smejo pa biti temno rjava, niti listi na rastlini suhi.

KATERA KOPRIVNA SEMENA POBIRAMO?

Koprive so dvodomne rastline, kar pomeni da obstajajo ženske in moške rastline. Moške rastline proizvedejo cvetove, ki so na tanjših stebelcih, brez semen. Ženske pa naredijo semena, na katere se ujame cvetni prah iz moških rastlin. Ženske rastline so temnejše barve, rastejo v grozdih in nas kar vabijo, da jih naberemo.

Spodaj v galeriji je levo moška rastlina in desno ženska. Tudi v zgornji galeriji sta ženski rastlini.

KAKO NABIRAMO KOPRIVNA SEMENA?

Ob obronkih gozdov, na robovih gozdnih cest, ob mlakah, kjer se ne vozijo avtomobili in se ne gnoji z umetnimi gnojili, poiščite zaplate kopriv ženskega spola. Nadenite rokavice in s srpom ali škarjami odrežite koprive na spodnji polovici- tam, kjer so še lepi grozdi semen. Položite jih v leseno gajbico ali škatlo, na dno položite časopisni ali peki papir, da ne izgubljate dragocenih semen.

Ob obronkih gozdov, na robovih gozdnih cest, ob mlakah, kjer se ne vozijo avtomobili in se ne gnoji z umetnimi gnojili, poiščite zaplate kopriv ženskega spola. Nadenite rokavice in s srpom ali škarjami odrežite koprive na spodnji polovici- tam, kjer so še lepi grozdi semen. Položite jih v leseno gajbico ali škatlo, na dno položite časopisni ali peki papir, da ne izgubljate dragocenih semen.

Ob obronkih gozdov, na robovih gozdnih cest, ob mlakah, kjer se ne vozijo avtomobili in se ne gnoji z umetnimi gnojili, poiščite zaplate kopriv ženskegaspol .

KAKO SUŠIMO KOPRIVNA SEMENA?

Za sušenje imate dve možnosti- lahko posušite cela stebla z listi in semeni vred, ali že takoj osmukate semena in liste s stebel. Ta drugi način sušenja je najhitrejši in zavzame najmanj prostora.

Sušite lahko na sobni temperaturi, najhitreje pa je v toplejšem prostoru (kurilnica, deluje tudi pečica, na najnižji možni T, čez noč). Ko so semena in listi na otip že zelo suhi (tako, da jih zlahka dobimo z grozdov), jih presejemo skozi večje sito. Jaz uporabim kar kovinsko cedilko, tako da ostanejo zadaj listi in stebelca, na katerih so bili cvetovi. Shranimo v steklen kozarec in zapremo pokrov.

KAJ VSEBUJEJO SEMENA KOPRIVE?

Zdaj, ko ste uspešno nabrali semena koprive, raziskujmo njihovo prehransko magijo. Ta majhna semena so bogata z (1):

  • Esencialnimi maščobnimi kislinami: Semena koprive vsebujejo zdrave maščobe, kot so omega-3, ki so odlične za zdravje in elastičnost kože.
  • Beljakovinami: So fantastičen vir rastlinskih beljakovin, ki pomagajo pri obnovi in regeneraciji kože.
  • Vitamini in minerali: Semena koprive so bogata z vitamini (A, B, C, E, K) in minerali, kot so železo, magnezij, fosfor, silicij, in kalcij. Ti prispevajo k vitalnosti vaše kože.
  • Folno kislino.

Kopriva je ena od rastlin, ki jo lahko uporabljamo tudi v prehrani in ustreza večini ljudem, saj je zelo varna za uporabo. Uravnava energijo v telesu in pomaga ohranjati in vpozstavljati ravnovesje. Na portalu zazdravje.net (2) navajajo, da naj koprivnih semen ne uživamo zvečer, saj bi naj v tem primeru ne mogli spati. Sama lahko pričam o prijetnem nivoju energije čez dan, če zjutraj pojem polovico čajne žličke z jogurtom ali skuto. Nimam neprijetnega občutka v prsnem košu, kot ga imam ob pitju (preveč) kave, zvečer pa vseeno enostavno zaspim. Ob dveh majhnih otrokih in neprespanih nočeh mi taka zeliščna pomoč pride še kako prav.

KAKO UPORABIMO KOPRIVNA SEMENA ZA NEGO TELESA?

·  Olje iz Semen Koprive: Vnesite nosilno olje, kot je jojobino ali oljčno olje, z semeni koprive za hranilno olje za obraz. Semena macerirajte 3-4 tedne na sobni temperaturi, nato precedite. Nanesite nekaj kapljic pred spanjem, da obnovite svojo kožo.

·  Domača piling pasta iz semen koprive: Zmešajte mleta semena koprive s kozjim mlekom, jogurtom  in ovsenimi kosmiči za nežen piling. Uporabite ga enkrat tedensko, da odstranite odmrle kožne celice in spodbudite sijočo polt.

·  Čaj iz semen koprive: Pripravite čaj iz semen koprive in ga ohladite. Uporabite ga kot izpiranje za lase, da jim dodate sijaj in moč.

KAKO UPORABIMO KOPRIVNA SEMENA V PREHRANI?

Priporoča se uporaba četrtine do polovice čajne žličke dnevno. Vmešamo jih v smutije, jogurt, kosmiče, omake, lahko jih zamesimo v kruh ali slana peciva. Lahko jih shranimo v medu in si z njim osladkamo jedi.

SAJ NI RES (PA JE!)

V Nepalu so raziskovali prehransko vrednost  moke iz posušenih kopriv. 100 g vsebuje kar:

– 30% beljakovin

– 20% mineralov (kalcij, mangan, magnezij, železo, kalcij, baker, fosfor, cink, selen).

V drugih raziskavah, izvedenih v Evropi, so uporabljali koprive kot živalsko krmo. Kokoši, ki so jim hranili koprive, so bile bolj zdrave, nesle so do 35% več jajc in niso imele notranjih parazitov. Govedo, ki je jedlo krmo iz kopriv, je proizvedlo več in bolj kvalitetno mleko ter imelo boljše reproduktivne rezultate. Ribe, ki so jim hranili 1% koprivne krme so manj umirale zaradi infekcij in znova bile bolj zdrave, imele več apetita in bolje pridobivale težo (3). Podgane, ki so jim hranili izvlečke kopriv, so se bolje znašle v labirintih kot tiste v kontrolni skupini (4).

Zanimivo, kajne? 😊

Vas zanima več zeliščarskih vsebin? Prijavite se na naše e-novičke!


Veselo na lov za koprivnimi semenii!

Irena

  1. Said A.A.H., Otmani I.S.E., Derfoufi S., Benmoussa A. Highlights on nutritional and therapeutic value of stinging nettle (Urtica dioica L.) Int. J. Pharm. Pharmaceut. Sci. 2015;7(10):8–14
  2. https://www.zazdravje.net/scepci-zdravja/cudezi-so-lahko-tudi-brezplacni-potrebujete-rezervno-baterijo-ali-kako-uporabiti-moci-kopriv/
  3. Bhusal KK, Magar SK, Thapa R, Lamsal A, Bhandari S, Maharjan R, Shrestha S, Shrestha J. Nutritional and pharmacological importance of stinging nettle (Urtica dioica L.): A review. Heliyon. 2022 Jun 22;8(6):e09717. doi: 10.1016/j.heliyon.2022.e09717. PMID: 35800714; PMCID: PMC9253158.
  4. Devkota HP, Paudel KR, Khanal S, Baral A, Panth N, Adhikari-Devkota A, Jha NK, Das N, Singh SK, Chellappan DK, Dua K, Hansbro PM. Stinging Nettle (Urtica dioica L.): Nutritional Composition, Bioactive Compounds, and Food Functional Properties. Molecules. 2022 Aug 16;27(16):5219. doi: 10.3390/molecules27165219. PMID: 36014458; PMCID: PMC9413031.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *