Zelišča

ALOE VERA– Aloe Barbadensis leaf juice powder
Aloe vera je rastlina, ki je sicer ne štejemo med zelišča, a smo jo kljub temu vključili v to kategorijo.
Mi aloe vero uporabljamo zaradi njenega vpliva na obnovo kože.

INDUSTRIJSKA KONOPLJA- Cannabis sativa

Industrijska konoplja

Industrijska konoplja se v ljudskem zdravilstvu uporablja že tisočletja in je ena izmed najbolj vsestransko uporabnih rastlin na svetu. V zadnjih letih se njene zdravilne učinkovine preučujejo natančneje.
Tako človek kot tudi konoplja imata svoj endokanabinoidni sistem. Naše telo endokanabidoide proizvaja samo, aktivirajo pa jih tudi tisti v konoplji in tako pripomorejo k samozdravljenju organizma. Industrijska konoplja pomaga pri vzdrževanju ravnovesja v telesu, deluje protivnetno in protistresno ter vsebuje antioksidante.

Največja posebnost industrijske konoplje se nam razodevata njena moč ter energija, ki je skladna s človekovo. Zato je tako univerzalna in najpogosteje posegamo ravno po mazilu z industrijsko konopljo, dodajamo pa jo tudi v ostale izdelke. Uporabljamo industrijsko konopljo zadruge Konopko, ki združuje slovenske ekološke pridelovalce te zelene rastline.

KAMILICA- Chammomila recutita

Kamilica ima protivnetno in blažilno delovanje, zato jo uporabljamo za nego razdražene in občutljive kože. Dokazano je tudi njeno protibakterijsko in antioksidativno delovanje. Kamilica pomembno vpliva na celjenje ran, ki so se v raziskavi v primerjavi z sinteznimi kortikostereoidi, pri uporabi kamilice zacelile skoraj trikrat hitreje (v 5 dneh, pri kortikosrereoidih pa v 14 dneh) (Kreft in Glavač v Sodobna fitoterapija, 2013). Močno torej pospeši celjenje in presnovo kože. Pomemben del kamilice je alfa-bisabolol, ki deluje antiseptično in protivnetno.

Kamilica je nežna, a vztrajna in ljubezni polna rastlina. Z veseljem nabiramo njene drobne cvetne koške, jih sušimo in uporabimo v kozmetiki za nežno kožo, za nežne dušice.

MATERINA DUŠICA- Thymus serpyllum

Materina dušica

Pri nas je ena izmed posebno priljubljenih zdravilnih rastlin. Deluje antibakterijsko, spazmolitično in blaži oziroma sprošča krče. Blaži bolečine pri glavobolu, živčnih bolečinah in revmi. Zaradi blagega delovanja se jo priporoča predvsem pri obolenjih otrok in onemoglih bolnikov. Deluje antioksidativno in antimikrobno.

Težko bi si zamislili svoja otroštva brez materine dušice, poletja brez mehkih blazin, polnih čebel na pašnikih. Razveseljuje nas poleti, sveža, še boljša pa je pozimi, v mazilu, ko nam ogreje prsni koš, naš timus, kot pravi že ime samo. Materina dušica je namenjena predvsem vsem materinim dušicam- otrokom.

MELISA- Melissa officinalis

Melisa

Melisa deluje pomirjevalno in antibakterijsko. Zaradi antioksidativnega delovanja jo uporabljamo kot zaščito kože pred oksidativnim stresom. Pomirja rdečico in vnetja.

Melisa ima osvežilno, lahko energijo, zato tako deluje tudi na kožo.

OGNJIČ- Calendula officinalis

Ognjič

Ognjič deluje protiglivično in protivnetno , zato uporabljamo pripravke za zdravljenje kožnih poškodb. Pomembno vpliva na celjenje ran, pospeši nastanek novih celic. V raziskavi, kjer so uporabljali izvleček ognjiča in šentjanževke, se je površina kirurške rane zmanjšala za tretjino več kakor pri kontrolni skupini. Druga raziskava je pokazala še uspeh pri dermatitisu druge ali višje stopnje, še ena raziskava pa je dokazala, da krema z ognjičem pripomore k zmanjšanju vnetja kože, a le takrat, ko se jo je nanašalo v začetni fazi po poškodbi kože.
Ognjič se pogosto uporablja pri negi nežne kože dojenčkov in malih otrok, doječim materam blagodejno vpliva na razdražene in poškodovane prsi.

Ognjič je rastlina, ki jo poleg industrijske konoplje, uporabljamo najpogosteje. Ne le zaradi širokega razpona vpliva ognjiča, temveč predvsem zaradi njegove odprtosti, vztrajnosti in topline. Ognjičevi cvetovi zacvetijo med prvimi in pocvitajo še dolgo v jesen. Iz semen, ki padajo iz zrelih koškov, že isto leto poženejo nove rastline.
S tem, ko v izdelke dodajamo ognjič, vanje prinašamo sonce in srečo.

RMAN- Achillea millefolium

Rman

Rman deluje protivnetno in blažilno, zato ga uporabljamo pri negi razdražene kože. Deluje tudi protibakterijsko, protimikrobno in antioksidativno. Njegova pomembna značilnost pri negi kože je adstrigentno delovanje, kar pomeni, da krči tkivo in oža pore. Pomirja vneto kožo in jo regenerira.

Rman je rastlina grenkega okusa in močnega karakterja. Je značilno zelišče našega področja, izvleček rmana v kozmetiki pa spodbuja trdnost in obnovo.

ROŽMARIN: Rosmarinus officinalis

Rožmarin

Rožmarin deluje protibakterijsko in protivnetno, zato je koristen pri negi razdražene, nečiste in aknaste kože. Spodbuja prekrvavitev in regeneracijo kože ter normalizira izločanje sebuma. Ima antioksidativne lastnosti. Spodbuja rast las.

Kljub temu, da je rožmarin bolj značilen za mediteranski svet, ga poznajo slovenski vrtovi že več generacij. Je posebna rastlina, ki jo mi v kozmetiki uporabljamo zaradi njene vztrajnosti in vpliva na rast (ne le las, temveč tudi duha).

SLADKI PELIN: Artemisia annua

Sladki pelin

V tradicionalni kitajski medicini se že dolgo koristi za zdravljenje različnih bolezni. Njegovo primarno zdravilno učinkovino artemisin je leta 2015 odkrila kitajska znanstvenica in za ta dosežek prejela Nobelovo nagrado.
Krepi imunski sistem in lajša tudi kožne bolezni (psoriazo), saj ima antioksidativne in antivnetne sposobnosti. Pomaga pri herpesu in glivicah, pri odpravljanju aken in čisti kožo.

SMILJ:Helichrysum italicum

Smilj

Njegovo ime izvira iz grščine: helios pomeni sonce, chrysos pa zlato, kar se nanaša na njegove drobne zlate cvetove.
Znan je predvsem zaradi svojih anti-age lastnosti, saj spodbuja regeneracijo kože. Je zelišče, ki ga koristimo za nego kože, ožilja, tudi pri psoriazi. Spodbuja sintezo kolagena in zmanjša vidne znake staranja kože. Učinkovit je za preprečevanje nastanka ali izboljšanja videza že nastalih strij. Ima tudi protivnetne, protibakterijske in antioksidativne lastnosti.

TAVŽENTROŽA: Centaurium erythraeaTavžentroža

Tavžentrožo uporabljamo predvsem zaradi njenih učinkov po Bachu: pomaga pridobiti notranjo moč. Poleg tega pomaga k hitrejši regeneraciji in celjenju ran. Pomaga pri čiščenju ogrcev in gladi kožo.

VIJOLICA:Viola odorata

Vijolica za lepoto

Je rastlina, ki se tradicionalno uporablja za čiščenje kože, za odpravljanje aken, dermatitisa in luskavice. Pomaga pri negi suhe, poškodovane in obremenjene kože. Uporabljamo jo tudi pri luskavici in koži z vidnimi ter razpokanimi kapilarami. Cvetovi imajo antioksidativno delovanje. Vsebuje salicilno kislino.