Naravni mazili za pomoč dihalom ob gripi in prehladu

V Sloveniji je raba zelišč v zdravstvene namene dobro sprejeta in razširjena, v zadnjem času pa celo doživlja “comeback”. Ljudje se vedno bolj zavedamo pomena pomoči narave pri ohranjanju zdravja ter se vračamo k njej.
Najpogosteje posegamo po zeliščih za blaženje prehlada in kašlja, za lajšanje vročine in lažje izkašljevanje.
Poznamo mnogo nasvetov in poti, kako prehlad zdraviti, v tem blogu pa si lahko prebereš kateri naravni mazili za pomoč dihalom ob gripi, prehladu in kašlju, uporabljamo pri nas doma.

Tudi  mene vsako zimo lovijo prehladi, ki se jim nekaj časa uspešno izogibam, a 1x ali 2x na sezono vseeno postanem prehlajena, včasih kašljam, izgubim glas, vedno pa poskusim prisluhniti, kaj mi telo s tem sporoča. S prehladom se namreč telo tudi čisti, včasih pa nam želi samo reči, da je naš tempo prehud, prehrana neprimerna,… Takrat meni najbolj pomaga, da se umirim, “odklopim” in nekaj dni odležim, svojemu telesu in duhu pa pomagam z naravnimi zeliščnimi pripravki, da se ozdravi. Če uspemo tak proces omogočiti tudi svojemu otroku, bo to za njegovo zdravje najbolje in bo v prihodnje oboleval manj.

V naši družini si že nekaj let, odkar moja mama izdeluje mazila, prehlade in kašelj lajšamo z dvemi naravnimi mazili: z Mazilom z materino dušico in Smrekovim mazilom. Vsa širša družina, pa tudi prijatelji in zadnje leto tudi stranke, mi pišejo o dobrih učinkih mazil pri otrocih. Odkar imam svojega otroka še bolj cenim naravno pomoč pri prehladu in kašlju in vesela sem, da imam dostop do najboljših zelišč in izdelkov proti prehladu.

Ti dve naravni mazili sta tradicionalni mazili za lajšanje prehlada in o njih beremo že v starih zeliščarskih knjigah. V nadaljevanju si lahko prebereš več kako in zakaj pomagata.

1.    Mazilo z materino dušico

Materina dušica, Thymus serpyllum prihaja iz družine ustnatic, roda Thymus, v katerem poznamo še več vrst rastlin s podobnim delovanjem (na primer vrtni timijan). Vsebuje eterično  olje z glavnimi sestavinami linaoolom, karvakrom in timolom, triterpenske kisline, grenčine, čreslovine in flavonoide (Toplak Galle, 2000).

Materina dušica olajša izašljevanje ter deluje proti bronthitisu (Hoffman, 1998). S svojo nežno energijo tudi pomirja in je tako idealna podpora za čas prehlada, čas počitka in mirovanja.

Tudi pater Simon Ašič materino dušico v svojih knjigah omenja v podporo pri kašlju, prehladu in vročini, organ, ki mu materina dušica najbolj pomaga, pa so pljuča.

 Mi ga pri otrocih uporabljamo tako:

  • Pri dojenčkih ga 2- do 3- krat dnevno v tankem sloju nanesemo na prsni koš, stopala in za ušesa. Na prsni koš lahko, posebej zvečer, damo še zagreto preloženo tetra plenico ali kak drug kos blaga.
  • Pri otrocih od 1 leta naprej ga lahko nanesemo večkrat dnevno, tudi pod nos.

Pri obojih lahko mazilo uporabljamo preventivno.


Ta mamica je pred dvema letoma svoji par mesecev stari  dojenčici pomagala z mazilom z materino dušico. Mazilu in naravi zaupa še zdaj.

2.    Smrekovo mazilo

Smrekovo mazilo je mazilo, ki zaobjame velik del težav, s katerimi se človek sooča. Če bi me vprašali, katera mazilo je alfa in omega mazil za naše področje, bi z gotovostjo zatrdila, da je to smrekovo mazilo. Eterična olja iz smrekove smole imajo blagodejen učinek na človekov respiratorni sistem, kar se kaže skozi močno ukoreninjeno uporabo smrekovega mazila v skandinavskih državah, pa tudi pri nas.

Smrekovo mazilo pa v naši družini  ob obolenjih dihal uporabljamo na ta način:

  • Nanesemo ga v debelejšem sloju na vrat in za ušesa, pod nos in zvečer na prsni koš. Tudi nam prija topla tetra plenica na prsnem košu, ki ojača delovanje mazila, občutek pa je res zdravilen
  • Ob bolečinah v grlu, pri aftah in razjedah ga nanesemo na obolel del v ustih oziroma  ga v ustih pomešamo s slino, čim dlje počakamo, nato izpljunemo.
  • Tudi to mazilo lahko uporabljamo preventivno.
Mazilo z materino dušico in smrekovo mazilo

Ti dve naravni mazili nam pomagata omiliti prehlad. Če ju začnemo uporabljati dovolj zgodaj (prvi dan slabega počutja, večkrat dnevno), pa po navadi prehlad, bolečine v grlu, tudi bezgavkah, kar minejo brez nadaljevanja. Dobro je, če uspemo prilagoditi tudi prehrano in si ta dan odpočiti. Telo nam bo hvaležno in nas bo nagradilo z zdravjem in dobrim počutjem.

Dodatna zeliščna pomoč narave bo tebi in tvojim dvignila energijo in pomagala k hitrejši ozdravitvi ali celo preprečila napredovanje bolezni. Vsi smo otroci narave in ko ji prisluhnemo ter se z njo povežemo, lahko začutimo, koliko dobrega ima za nas <3

V kolikor tudi ti iščeš naravne rešitve in bi rada to zimo sebi in svoji družini pomagala v boju proti prehladu in kašlju, te vabim, da si s klikom zagotoviš ta paket.
Vanj sem vključila dve pakiranji mazil z Materino dušico in Smrekovega mazila: 2x 50 mL, podarim pa ti še 2 majhni pakiranji 15 ml za v previjalno torbo, torbico ali nahrbtnik, da ju imaš lahko vedno pri roki.


Vse dobro in čim bolj zdravo ter veselo zimo (četudi karantensko) ti želim.


Irena

1 Komentar

  • Teja Poslano 23. novembra, 2020 17:08

    Imam vaše izdelke mazila materine dušice, konopljino, smrekovo in ognjičevo in sem, zelo zadovoljna. Rezultati so vidni hitro, in učinkovito. Za darilo sem pri naročilu dobila suhi balzam za lase ki pa je odličen res so lasje lepi, priporočam izdelke vsakomur predvsem pa sem vesela da so primerni za otroško kožo. Super le tako naprej

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *