Zelišča proti nespečnosti in napihnjenosti v nosečnosti

Rastline nam ponujajo svojo pomoč

Zelišča so prvo zatočišče med 65 in 85% svetovne populacije, ko začne nagajati zdravje. Veliko se nas nanje obrača, ker zaupamo naravi, nekateri pa zato, ker so bolj agresivna sredstva za zdravljenje prepovedana, kot npr. pri alergijah ali posebnih stanjih, med katere štejemo tudi nosečnost. Med nosečnostjo se med drugim, pogosto pojavijo tudi težave z nespečnostjo in napihnjenostjo. Kako so nam rastline lahko v tem primeru v pomoč in katera naravna zelišča proti nespečnosti in napihnjenosti učinkujejo še posebej učinkovito, preberi v nadaljevanju bloga.

Med nosečnostjo snovi, ki jih nosečnica zauživa, preidejo v krvni obtok in preko posteljice, čudovitega novo nastalega organa, potujejo do otroka. To stanje s sabo prinese tudi kakšno telesno tegobo, ki jih lahko uravnavamo s pomočjo zelišč namesto z zdravili, ki bi lahko dojenčku škodovala.

Zelišča proti nespečnosti

 V nadaljevanju si lahko prebereš o za nosečnico varnih zeliščih. Količine zaužitih zelišč ohranjaj v mejah normale (nekaj skodelic čaja dnevno oziroma do 1-2g zaužitega suhega zelišča dnevno).

Ingver proti slabosti- Zingiber officinale

Ingver dokazano pomaga pri zmanjševanju slabosti (Phillipps, Herbal medicines in pregnancy). Priporočen dnevni odmerek je do 1 g prahu dnevno, uporabiš lahko tudi svežega, ob slabosti ali preventivno večkrat dnevno zagrizeš vanj in dobiš nekaj kapljic soka.

Zelišča proti nespečnosti
Ingver – za zmanjšanje slabosti

Brusnice proti vnetjem- Vaccinium vitis- idaea

Brusnice uporabljamo za urinarne infekte, najpogostejša vnetja v nosečnosti (okoli 10% nosečnic). Pomagajo tudi pri izboljševanju imunskega sistema in zdravljenju prehlada ter gripe (Phillipps, Herbal medicines in pregnancy).

Brusnice delujejo protivnetno

Baldrijan za pomiritev in proti nespečnosti – Valeriana officinalis

Baldrijan je zelišče, ki pomirja in uspava, zato ga uvrščamo med ključna zelišča proti nespečnosti (Phillipps, Herbal medicines in pregnancy). Kar 78-80% žensk doživlja težave s spanjem v nosečnosti, med njimi sem bila nekaj časa tudi sama. Uporabljaš ga lahko le občasno in se, če je le možno, izogibaj alkoholnim izvlečkom.  Pripravljamo lahko čaj iz korenine baldrijana.

Baldrijan je eno ključnih zelišč proti nespečnosti

Grško seno oz. sabljasti tripat za spodbujanje nastajanja mleka – Trigonella foenum-graecum

Spada med galaktogoge, tj. zelišča, ki spodbujajo nastajanje mleka. Je najbolj učinkovit galaktogog med zelišči in vzroka, zakaj je temu tako, pravzaprav znanstveniki sploh še niso odkrili .
Še en dokaz, da ima narava svoje skrivnosti, ki jih pogosto ne moremo popredalčkati, pa nam kljub temu lahko pomaga.

Grško seno oz.sabljasti tripat

Malinjak za mehčanje materničnega vratu- Rubus idaeus

Čaj malinovih listov se uporablja kot pomočnik za lažji  ter hiter porod s čim manj krvavenja.  Uporabljamo ga v zadnjem trimesečju in je eden najbolj varnih čajev za nosečnice. Nosečnice, ki so jemale kapsule z malinovimi listi v prahu, so imele krajšo drugo porodno dobo ter potrebovale manj zunanje spodbude in umetne pomoči pri porodu.  Čaj mehča maternični vrat, zato ga definitivno dodaj na svoj seznam.

Malinjak

Kamilica za pomiritev in nego kože- Chammomila recutita

Kamilica je blago pomirjevalo, zmanjšuje jutranjo slabost in pomaga pri prebavi. Lahko rečemo, da je za nosečnice univerzalno zdravilo. Kamilica pa je nadvse primerna tudi za nego kože, saj so v raziskavah ugotovili, da zmanjšuje izgubo vlage preko kožne vrhnjice. Prav zaradi te njene lastnosti igra pomembno vlogo v Kremi za preprečevanje strij pri nosečnicah, ki ti bo na nežen in učinkovit način pomagala ohraniti lepo kožo po trebuščku in celem telesu. Krema je narejena posebej za nosečnice in te tudi energijsko podpre v tem blaženem stanju. Svojo lahko naročiš tukaj.

Krema za preprečevanje strij

Janež proti napihnjenosti- Pimpinella anisum

Ti v nosečnosti še posebej dišijo janeževi upognjenci? Jej jih brez skrbi. Janež ne pomaga le prebavi, temveč tudi spodbuja apetit, zato ti priporočam pitje čaja, kadar te muči slabost in posledično nimaš apetita. Tudi janež spodbuja nastajanje mleka in tako kot malinjak pripomore k začetku poroda.

Janež proti napihnjenosti

Komarček proti napenjanju- Foeniculum vulgare

Komarčkov čaj ima prijeten, sladkast okus in vonj ter deluje pomirjevalno. Pri napenjanju in napihnjenosti, pogostih tegobah, ki sta med nosečnostjo  pestili tudi mene, najbolj učinkuje prav komarček. Tudi komarček spodbuja nastajanje mleka.

Komarčkov čaj proti napenjanju

Ta zelišča spadajo med varne za uživanje v nosečnosti in iz njih si lahko poljubno pripravljaš mešanice. Dodaš lahko tudi cvetne lističe vrtnice, ognjiča, monarde, cvetove marjetic, si tako popestriš čaj in vanj vneseš malo romantike in ženske energije.

Zelišča proti nespečnosti
Čaj proti nespečnosti

Vabljena, da si za pitje čaja vzameš čas in uživaš v njegovih aromah. Zelišča ti bodo pomagala ostati mirna in dobre volje, saj imajo med rastlinami najvišje vibracije. Sama sem večinoma uživala dve čajni mešanici, ki sta mi tudi v poporodnem obdobju pomagali ohranjati povezavo z naravo, izboljševati svoje počutje in poskrbeti za zadostno zalogo mleka.

O njima bom pisala v enem od prihodnjih blogov. V kolikor želiš biti obveščena o novih vsebinah ter prejemati nasvete s področja naravne nege svoje kože ter uporabe zelišč, pa te vabim k prijavi na e-novičke na dnu strani.

Pred uporabo kakršnega koli zelišča proti nespečnosti, se posvetuj s svojim osebnim zdravnikom ali ginekologom. V blogu podajam svoje znanje kot certificirana zeliščarka, svoje izkušnje kot mlada mamica in izvlečke iz raziskav.  Rastlin ne opisujem v splošnem, temveč se osredotočam le na njihov pomen za nosečnico.
Rastline so močno sredstvo za uravnavanje človekovega ravnovesja, zato z njimi ravnaj previdno, lotevaj se jih s spoštovanjem in ljubeznijo. <3

Viri: Herbal medicines in pregnancy, Wayan Phillipps, Universitätsmedizin Berlin.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *