Se soočaš s kožno plesnijo? Preberi, kako se je je znebila moja mama.

Se soočaš s kožno plesnijo? Preberi, kako se je je znebila moja mama.

Koža je eden glavnih dejavnikov naše telesne samozavesti. Ker prekriva vso naše telo, se tisti s kožnimi nepravilnostmi ob kazanju teh počutimo nelagodno. Nekoliko lažje je, če imamo nepravilnosti na delih, ki jih vsaj tekom vsakdana lahko skrijemo; na stegnih, trebuhu, na stopalih..

Kaj pa tisti, ki imajo anomalije na rokah, po vratu in na obrazu? Tam je zgodba drugačna in stiska večja.

Ne, ti rjavi madeži niso umazanija

Moja mama je v taki zgodbi živela desetletja. Imela je eno od glivičnih okužb kože, ki jo poimenujemo tudi kožna plesen (lat. Tinea versicolor). Glivične okužbe so ena od najpogostejših kožnih bolezni, za katero zboli vsaj enkrat v življenju vsaka deseta oseba. Pri odraslih se pogostost obolevanja veča in znaša kar 30% populacije. Ta delež je med najvišjimi med težavami s kožo.

Zakaj in kako nastane kožna plesen?

Do glivične okužbe kože pride zaradi zmanjšanja imunske odpornosti, kar se lahko izrazi tudi na koži. Na koži namreč, tako kot v prebavilih, stanuje ogromno tistih majhnih bitjec, ki jim rečemo mikroorganizmi in jih s prostim očesom ne vidimo.
Ko število teh zaradi takega ali drugačnega vzroka upade in pridemo v stik s potencialno škodljivo glivico, se ta lahko razraste na povrhnjici in v usnjici naše kože.


Kako izgleda kožna plesen?

Na koži se lahko pojavijo bele lise, rjave lise ali tudi rdeče lise. Lahko so svetlejše ali temnejše od preostalega tena kože. Pogosto se kožna plesen pojavi na obrazu, vratu, pa tudi pod pazduhami, na hrbtu ali pod dojkami. To so mesta, ki so predvsem poleti pogosteje potna, zaradi česar se lažje razraste. Koža (lahko) srbi in se lušči.

Prav to se je zgodilo moji mami. Izvora kožne plesni ne pozna, saj lahko spore gliv prejmemo od živali, od ljudi, blaga, na javnih mestih,  kopališčih- ja, teh mest je ogromno.

Zmotno je misliti, da se razvijejo zaradi pomanjkanja higiene in zavedati se moraš, da bi tudi ti to svoje kožno stanje le stežka preprečila s preventivo.

Mami se je plesen na koži nekaj časa razraščala in širila po vratu in dekolteju, po nekaj časa pa se je stanje umirilo in ni več napredovalo, ni pa se zmanjševalo. Neprijetnih rjavih madežev se je želela znebiti s kremami iz lekarne, pa s kisom in limono, sodo bikarbono,  a nobeno domače ali lekarniško zdravilo ni pomagalo.

S situacijo se je navsezadnje »sprijaznila«, a se je ob pogledu na svetlo rjave madeže na svoji koži počutila neprijetno. Kožno plesen je na svoji koži nosila najmanj 10 let.  Najhuje se je počutila, ko je morala v javnost, pa ob svečanih priložnostih, se vedno izogibala majic z izrezom in skrila čim več kože. Po (pre)mnogo letih pa je le našla rešitev in spravila svojo kožo v red.

Rešitev pride (kot ponavadi) nenapovedano in stanje se je začelo izboljševati

Mama je z izdelavo naravne kozmetike začela, da bi pomagala svojemu partnerju pri bolečinah v mišicah. Pri tem pa je izdelala mazilo, ki je rešilo tudi njeno največjo težavo s kožo, kožno plesen. S kančkom upanja, da bo mazilo z industrijsko konopljo vendarle pomagalo, si je začela kožo mazati z mazilom.
Zjutraj in zvečer, na očiščeno kožo. Po tednu dni so madeži začeli izginjati, po mesecu dni jih ni bilo več nikjer.  Lahko si predstavljaš, kako vesela je bila, ko je začela opažati razliko na svoji koži in dobivati komplimente glede izboljšanja videza kože. Pridobila je samozavest in nima več zadržkov glede svoje kože. Naravno zdravljenje kožne plesni je obrodilo sadove.

Zakaj deluje (ali hvala industrijski konoplji in čebelam)?

Kot sem že omenila, mama je mazilo naredila s popolnoma drugim namenom v mislih, a je delovalo.
Mene je zanimalo zakaj, zato sem se podala v raziskovanje in analiziranje.
Mazilo vsebuje tri sestavine: izvleček industrijske konoplje v ekološkem hladno stiskanem sončničnem olju ter čebelji vosek.

Tri kvalitetne sestavine naravnega mazila, ki pomaga proti glivicam na koži.

Industrijska konoplja ima mnogo pozitivnih učinkov na kožo, med drugim deluje tudi protiglivično in protibakterijsko. Dve izmed mnogih sestavin v njej so namreč terpeni (v industrijski konoplji je več kot 100 različnih terpenov) in kanabinoidi, oboji pa igrajo ključno vlogo pri uničevanju glivic, bakterij, tudi vnetij (Andre, Hausman, & Guerriero, 2016).

Naslednja sestavina, ki je zelo potentna, morda celo bolj, kot ji večinoma pripisujemo, pa je čebelji vosek. Si vedela, da med in čebelji vosek nimata roka uporabe- nikoli se ne pokvarita?

Čebelji vosek ima, tako kot med, različne terapevtske lastnosti. Narejene so celo študije, ki so pokazale vpliv voska proti mikrobom (nekateri bolj znani so Staphylococcus aureus, Salmonella enterica, Candida albicans and Aspergillus niger).

V vzorčkih, kjer so raziskovalci dodajali vosek, te bakterije in plesni niso napredovale v rasti, medtem ko so v kontrolnih vzorcih pridno rastle in se razmnoževale. Testirali pa so tudi vpliv mazila s čebeljim voskom pri dejanskih pacientih z različnimi glivičnimi okužbami kože, na različnih predelih telesa. Površina z glivicami obolele kože se je v 4 tednih zmanjšala povprečno za najmanj 70%. (Fratini, Cilia, Turchi, & Felicioli, 2016).

Predstavljaj si svojo kožo z najmanj 70% manj madežev. Podpišeš takoj?

Mama je mazilo za rešitev svoje tegobe ustvarila sama in skozi rešitev svojega problema dobila še večjo motivacijo za pomoč drugim. Mazilo z industrijsko konopljo je še danes njeno najljubše, saj je zanjo naravna rešitev za težave s kožo. Dovoli, da mazilo pomaga tudi k izboljšanju stanja tvoje kože, na popolnoma naraven in nežen način. Svojega naročiš na tej povezavi.Želim ti vse dobro,
Irena iz Timusa

Vira:

 

Andre, C., Hausman, J.-F., & Guerriero, G. (2016). Cannabis sativa: The Plant of the Thousand and One Molecules. Frontiers in Plant Science.

Fratini, F., Cilia, G., Turchi, B., & Felicioli, A. (2016). Beeswax: A minireview of its antimicrobial activity and its application in medicine. Asian Pacific Journal of Tropical Medicine, 839-843.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *