Suha koža na rokah – vzroki in rešitve

Suha koža je velik problem predvsem v jesenskih in zimskih mesecih. Prijateljica me je lansko poletje prosila, če lahko izdelam kremo, ki bi ji pomagala preprečiti težave z zelo suho kožo na rokah. Njena stiska je bila velika, saj so se ji že nekaj let vsako jesen pojavile boleče razpoke, ki so pozimi celo krvavele. Čez nekaj ur me je kontaktirala še stranka, ki dela v gostinstvu in ima zaradi stika z vodo ter detergenti in posledica tega je bila suha koža ter nenehno razpokane roke.

Krema s kozjim mlekom in konopljinim oljem – naravna rešitev za intenzivno negovanje suhe kože na rokah

Kadar dobim naenkrat toliko podobnih želja, vzamem to kot znak za ustvarjalno delo.
Podala sem se v raziskovanje sestavin, primernih olj ter zelišč in izdelala to kremo s kozjim mlekom in konopljinim oljem, s katero je prijateljica poskrbela, da so njene roke prvo zimo po dolgem času preživele cele in zdravega videza, stranki, ki dela v gostinstvu, pa z uporabo kreme uspelo, da se je suha koža na njenih rokah zacelila.

Tudi moja sestra je imela velike težave s suho kožo, ki je nagnjena k temu, da hitreje razpoka, saj si jih mora v službi v tem obdobju večkrat dnevno razkuževati. Krema je njeno stanje hitro izboljšala. Roke je kljub razkuževanju in pogostem umivanju ne pečejo več, ne razpokajo do krvavega.

Letos pa je ljudi, ki imajo zaradi uporabe razkužil suhe in poškodovane roke, še veliko več.

krema za suhe roke

Kateri so najpogostejši vzroki za suho kožo …

Zanimalo me je, kateri so še drugi vzroki za suho kožo, saj je ravno ta ena od najpogostejših vprašanj, ki jih prejemam glede nege kože.  V spodnjih točkah si lahko prebereš o dejavnikih, ki vplivajo na suho stanje tvoje kože, najdeš tiste, ki veljajo zate ter tako najdeš rešitev zanjo.

Vzroki za suho kožo so (Guenther L., Andriessen, A., et al, 2012):

1. Vreme

Koža je v splošnem najbolj suha pozimi, ko je zrak suh in temperature nizke. Veter lahko suho kožo še poslabša.

2. Centralno ogrevanje, peči ter kamini v prostoru:

Ti sistemi zmanjšajo vlažnost in sušijo kožo. Težavo predstavlja tudi ogrevanje s klimo, saj zraku odvzema vlago.

3. Tesna oblačila

Povečajo pojav suhe kože ter povzročajo celo luščenje kože. Vzrok za to je trenje, ki nastaja med tvojo kožo in oblačilom ter posledično luščenje.

4. (Pre)pogosto tuširanje, kopanje, plavanje v bazenih

To je tudi pri meni eden od najpogostejših vzrokov za suho kožo, predvsem dolgotrajno tuširanje z zelo vročo vodo. Ta namreč razkraja lipidne bariere v koži, tako da koža ne more več  dobro opravljati svoje zaščitne funkcije. Podobno se zgodi ob pogostem plavanju v klorirani vodi.

5. Agresivna mila, šamponi ter geli za tuširanje

Zdrava koža zna vzdrževati ravnovesje olj ter vlage in je rahlo kisla s pH-jem med 4,5 in 5,75. Ko uporabljamo mila, ki so alkalna s pH vrednostjo med 7 do 12, se pH naše kože lahko poruši. Poleg tega veliko mil, gelov za tuširanje ter šamponov s kože odstrani maščobe ter vlago. Priporočam ti, da pri izbiri izdelkov za umivanje, izbiraš tiste z uravnovešenim pHjem ter nežnimi surfaktanti, ki pomagajo pri negovanju suhe kože.  Sama pri formuliranju izdelkov pazim, da izbiram le nežne sestavine in da na koncu pH prilagodim koži ali lasišču. Taki so npr. šampon za občutljivo lasišče, gel za umivanje obraza ter micelarna vodica.

Nega suhe kože na rokah

6. Izpostavljenost soncu

Temu dejavniku suhe kože se sama najtežje izognem, saj sem zelo rada na soncu. Sonce izsuši kožo, UV žarki pa prodrejo globoko v kožo do dermisa ter poškodujeta vlakna elastina ter kolagena, kar dolgoročno vodi do pojava gub ter mlahave kožo.

7. Staranje

Pojav suhe kože je pogostejši pri starejši populaciji, saj se s staranjem zmanjšuje aktivnost žlez lojnic. Pri moških ostajajo te žleze bolj aktivne do 80 let, medtem ko pri ženskah njihova aktivnost začenja padati že prej in po 50. Letu znaša le še polovico aktivnosti iz mladosti. V praksi to pomeni, da naša koža proizvaja vedno manj sebuma, koži lastnih olj, ki skrbijo za zaščito in pripomorejo k navlaženosti kože.

8. Uporaba razkužil za roke

Razkužila morajo vsebovati alkohol, ki našo kožo izsušuje. Kadar moramo zagotoviti varnost in čistost, se uporabi razkužil ne moremo odpovedati. V tem primeru je najbolje poskrbeti za suho kožo z dobro kremo.

9. Redna uporaba rokavic

Rokavice, v katerih koža ne more dihati in normalno opravljati svoje funkcije.

…in naravne rešitve

Vseh vzrokov ne moreš izločiti, lahko pa poskrbiš za to, da pozimi, ko si zunaj, kožo zaščitiš, da se tuširaš z nežnimi mili in geli za tuširanje ali omejiš uporabo teh na minimum. Tudi tesna oblačila nosi le, kadar se temu res ne moreš izogniti, ter uporabljaj izdelke, ki bodo pomagali tvoji koži povrniti zdrav videz in zdravo zaščitno funkcijo.

Izdelek proti suhim rokam sem zasnovala, ker sem želela ustvariti naravno in učinkovito kremo z lokalnimi sestavinami in sem ga to leto zaradi povečanega povpraševanja dodala v našo ponudbo.
Krema vsebuje naravne, zeliščne sestavine, ki tvoji koži pomagajo vzpostaviti normalno, zdravo delovanje.
Vsebuje sestavine, ki tvoji koži pomagajo vzpostaviti normalno, zdravo delovanje.

To dosega zaradi teh sestavin:

emolienti, ti dovajajo koži lastne in sorodne lipide, ob nanosu zapolnijo razpoke med luskami ter omilijo nelagodja.

– okluzivi, ti so sredstva, ki ustvarijo zaščitno plast na zunanjosti kože ter tako preprečijo izgubo vlage. V kremi so emolienti ter okluzivi konopljino olje, karitejevo maslo, olivno olje, cetil alkohol.

vlažila, ki povečajo zaloge vlage in preprečujejo izsuševanje. V kremi najdeš kozje mleko, glicerin, ureo, fitokeratin ter mlečno kislino.

 – zeliščni izvlečki. V to kremo sem dodala glicerit kamilice, ki zmanjšuje izgubo vlage preko epidermisa ter eterično olje sivke (lokalno pridelano), ki pomirja in deluje protivnetno.

V podjetju Timus vključujemo z zeliščno močjo opolnomočene kozmetične surovine

V naravni kozmetiki igra ena sestavina več vlog (na primer konopljino olje je obenem emolient ter okluziv), pa tudi energija rastline bo tvoji koži pomagala k obnovi. V podjetju Timus zato vključujemo z zeliščno močjo opolnomočene kozmetične surovine.
V kolikor te zanima več o kvalitetni kozmetiki, o uporabi zelišč v kozmetiki in gospodinjstvu ter prednostih vključevanja zelišč, ki jih lahko nabereš tudi sama, v vsakdan, te vabim, da se na dnu strani prijaviš na naše e-novičke.

Želim ti, da letošnjo zimo preživiš z navlaženo in zdravo kožo na rokah.

Zdrava koža ne pomeni le lepega videza, temveč tudi v polnosti opravlja svojo zaščitno funkcijo (se še spomniš biologije iz osnovne šole, ko smo vztrajno ponavljali: koža je naš največji organ in ščiti naše mišice ter notranje organe).

Kremo, ki ti bo k temu pomagala, lahko naročiš s klikom na ta link. Pakirana je v brezzračni embalaži, popolni za v torbico ali za na poličko v službi.
Za negovane in mehke roke to zimo.

Vse dobro ti želim,
Irena

Vir:

Guenther L, Lynde CW, Andriessen A, Barankin B, Goldstein E, Skotnicki SP, Gupta SN, Choi KL, Rosen N, Shapiro L, Sloan K. Pathway to dry skin prevention and treatment. J Cutan Med Surg. 2012 Jan-Feb;16(1) 23-31.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *