Naravna nega suhe kože na obrazu

Najpomembnejšo informacijo tega bloga ti povem kar takoj: Suha koža na tvojem obrazu ni potrebna, ne glede na tvoje gene. Res je, da imamo ljudje različne tipe kože, a večinoma je za tako suho, kot tudi mastno kožo na drugi strani, kriva le nepravilna nega.

S prebiranjem tega bloga boš prejela skupek mojih nasvetov, tehnik, ki so pomagale meni in mojim strankam, nekaj izvlečkov iz raziskav ter informacij strokovnjakov o suhi koži na obrazu.

Suha koža – kakšne so lastnosti?

Suha koža ne proizvaja dovolj sebuma. Morda ga ne uspe proizvesti  dovolj, lahko pa le ne uspe nadomestiti vsega sebuma, ki ga z napačno nego odstranjuješ. Stranke, ki jim razložim več o negi bodisi suhe, bodisi mastne kože, tudi nege las, velikokrat doživijo aha-trenutek.

Stanje kože namreč po navadi sploh ni tvoja krivda, temveč je le posledica zavajanja in napačnih informacij s strani velikih kozmetičnih korporacij, ki si želijo, da uporabljaš 10+ izdelkov, ki niso učinkoviti in te le zadržujejo v ciklu problematične kože in reševanja nastalih težav.

Zakaj imamo suho kožo na obrazu?

Eden izmed glavnih vzrokov so agresivni izdelki za obraz.   Ameriško združenje za dermatitis, v katerega je vključeno 93% ameriških dermatologov, priporoča, da se v primeru, da imaš suho kožo, izogibaš spodaj navedenim sestavinam.

Kožo namreč obremenijo in dodatno izsušujejo. Z njihovimi dognanji se strinjam tudi sama, saj tudi opažam, da te sestavine pripomorejo k nastanku ali poslabšanju suhe kože, obenem pa je odstranitev teh v negi kože pri strankah pripeljalo do izboljšanja stanja kože.
Priporočala bi ti, da se tem sestavinam izogibaš vsaj dokler, da se stanje tvoje kože ne izboljša, kasneje pa jih postopoma uvajaš, v kolikor želiš.

Katere vsebine še posebej vplivajo na kožo?

 • Alkoholi (v primeru, da so uporabljeni v visokem odstotku- Bodi pozorna, na katerem mestu so zapisani v inci zapisu. Nekatera podjetja namreč navajajo, da so izdelki- npr. toniki, dezodoranti, brez konzervansa. Ne povedo pa, da je edini način, da v izdelku z vodo ni konzervansa ta, da je v izdelku visok delež alkohola. Ta pa izredno izsušuje kožo.) V inci zapisu so ti, nezaželeni alkoholi, zapisani kot: Alcohol, alcohol denat, ethyl alcohol, ethanol.
 • Alfa-hidroksi kisline (AHA). So kisline, kozmetična sestavina, ki se jih uporablja zaradi učinka na obnovo in čiščenje kože. V inci zapisu jih najdemo pod zapisi Propylene Glycol, Lactic acid, Citric acid, Glycolic acid, Malic acid, Tartaric acid. Dve izmed teh, lactic acid (mlečna kislina) in citric acid (citronska kislina) sta v izdelkih tudi za namen zniževanja pH, a bodo v tem primeru v inci zapisu proti koncu in tako niso dražilne.
 • Dišave (parfumi), v inci zapisu so označeni kot parfum ali fragrance.
 • Retinoidi so oblike vitamina A. To aktivno kozmetično sestavino uporabljamo zaradi anti-ageing učinka, v inci pa jih lahko prepoznaš pod imeni retinol, tretinoin, retinal, retinyl palmitate, verjetno pa boš vsebnost retinoidov prebrala že v imenu ali opisu izdelka. Na suho kožo lahko imajo dražilen učinek.
 • Nepravilen ph izdelkov. Redno poudarjam pH vrednosti izdelkov, saj se mi zdi zelo ključnega pomena za ravnovesje kože. Trda mila imajo veliko previsok ph (nad 10), naša koža na obrazu pa ima ph okoli 5. Previsok ph imajo tudi nekateri izdelki za čiščenje kože, saj jih proizvajalci ne uravnavajo. Za čiščenje obraza ti zato priporočam le izdelke, ki so namenjeni izrecno za kožo na obrazu.

Na suho kožo pa vplivajo tudi ti dejavniki:

 • Vreme.  Suha koža na obrazu se pri veliko ljudeh pojavljajo pozimi, ko je zrak zaradi kurjave suh, suh pa je tudi mrzel zrak na prostem. Težavo rešiš z vlažilcem za zrak, hiter pomočnik pa je tudi mokra, ožeta brisača na radiatorju. Hvaležna ne bo le tvoja koža, temveč tudi tvoja pljuča in celoten sistem dihal.
 • Nenaravne sestavine. Sestavine, ki so derivati nafte, koži niso sorodne in ji pravzaprav ne prinesejo nič dobrega, le kratkoročno zakrijejo težave, saj na koži tvorijo film, koža pa od njih zmore pridobiti ničesar.
  Navaja se tudi, da obstaja nevarnost pretvorbe naftnih derivatov v rakotvorne sestavino 1-4 dioxane. Kar 22% vse konvencionalne kozmetike vsebuje nevarne vrednosti sestavine 1,4-dioxane, nevrotoksina.  O onesnaževanju okolja z naftnimi derivati pa kdaj drugič.

  Naftni derivati so v inci zapisu npr. označeni kot paraffin wax, petroleum, mineral oil, toluene, benzene, phenoxyethanol, sestavine z PEG v imenu, sestavine z Butyl- v imenu, -eth- v imenu
 • Kajenje

V kolikor te zanima naravna nega obraza, te vabim, da s prijavo na e-novičke začneš prejemati koristne informacije, nasvete in znanje.

Kaj lahko spremeniš že danes?

1. Iz nege obraza lahko najprej izločiš agresivne izdelke

Preveri, ali so v tvojih izdelkih sestavine, ki ti pozimi preveč obremenijo ter dodatno izsušujejo kožo. Priporočam, da na primer kreme in serume, ki ti izsušujejo kožo na obrazu, uporabiš za nego kože na telesu, tam kjer veš, da nimaš težav.

2. Poskrbi, da bodo sestavine v izdelkih naravne

Dobro bi bilo, da svoje kreme zamenjaš za tiste, ki so nežne, ne vsebujejo parfumov ter dišav in naftnih derivatov.  Velik plus so izvlečki zelišč, ki te podprejo tudi energijsko. Za zimsko nego suhe kože na obrazu ter telesu ti priporočam Kremo s smiljem in sladkim pelinom, nežno hranljivo kremo, ki bo tvoji koži dala točno tisto, kar potrebuje.

3. Nežno čisti obraz z izdelki, namenjenimi le negi obraza

Pri sredstvih za čiščenje pazi na pH ter to, da uporabljajo konzervans in ne alkohola v visokem odstotku namesto konzervansa.   Med najbolj nežne čistilce spadajo geli in micelarne vodice z nežnimi površinsko aktivnimi snovmi. Taka izdelka (Micelarna vodica in Piling gel za čiščenje obraza) smo zasnovali tudi pri Timusu, jima dodali vlažilce, ricinovo olje za nego, hidrolat virginskega nepozebnika proti rdečici in vnetjem ter vse podprli z zelišči. Po uporabi ti kože na obrazu ne zategujejo, koža je mehka in nahranjena, zeliščni izvlečki pa pomirjajo razdraženo kožo.

4. Nega po čiščenju obraza

Po čiščenju nanesi na obraz kremo na z brisačo ali krpico osušenim obrazom, tako da je koža še rahlo vlažna. To bo prispevalo k temu, da boš vanjo zaklenila še malo dodatne vlage, krema pa bo delovala kot okluziv, ustvarila zaščitno plast in preprečila izgubo vlage.

 • Če uporabljaš le kremo, lahko vanjo dodaš pozimi kapljico olja (npr. šipkovega, konopljinega), da bo krema izdatnejša. Če pa kremo kombiniraš s serumom, pa kremo nanesi pred serumom.
 • Uporabljaj kreme in serume z vlažilci kože. Kadar uporabljaš le mazila in olja koži daješ maščobe, pa niti ne veš, zakaj je tvoja koža še vedno suha. Morda je rešitev preprosta- koža potrebuje vlago (vodo, hidrolate, glicerin, …). Te lahko nanašaš samostojno, ali pa uporabljaš kreme, kjer so že vključeni (taki sta tudi naši Krema s smiljem in sladkim pelinom ter Magična vijolica, namenjena predvsem zreli koži).

Špela se je vsako zimo spopadala s suho, zategujočo kožo na obrazu.
Svoja opažanja po uporabi Kreme s smiljem in sladkim pelinom je zapisala tako:

Letos sem tudi sama izkusila kakšna je suha koža pozimi. Odkar uporabljam naravno kozmetiko, načeloma nimam težav s kožo, to zimo pa sem preizkušala aktivne sestavine, zaradi katerih je bila moja koža na obrazu zelo suha. Svoje je pripomogel še mraz, ki mi je izsuševal kožo, premalo hidracije in decembrski stres ter premalo časa, posvečenega negi svoje kože. Moja koža se je luščila, zategovala in morala sem spremeniti svojo rutino nege kože. Večkrat dnevno sem si začela nanašati Kremo s smiljem in sladkim pelinom, za nekaj časa odstraniti aktive iz svoje nege ter poskrbeti za dovolj pitja vode. Zame je to pomenilo 3 l vode dnevno. Mrazu in času zunaj se nisem mogla, niti želela, izogniti, zato sem raje večkrat uporabljala kremo za obraz, tudi pred odhodom na sprehod. Moja koža se je vidno popravila, postala znova navlažena, mehka, dobila zdrav lesk in jaz zadovoljna.

Naravna krema za obraz za suho kožo,
koža ni več hrapava, ni več suha, ni več razpokana. Je navlažena, mehka in zdrava,

Verjamem, da si iz tega bloga izvedela koristne informacije za naravno nego svoje suhe kože na obrazu. Svojo kremo lahko naročiš tukaj, v kombinaciji z nekaj triki iz bloga pa bo lahko tudi tvoja koža na obrazu navlažena in mehka.

V kolikor bi si o tej temi želela prejemati še dodatne koristne informacije, te vabim, da se prijaviš na naše e-novičke, ki jih boš prejela enkrat tedensko.

Vse dobro ti želim,
Irena


Viri:

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/skin-care#outlook

https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/dry/dermatologists-tips-relieve-dry-skin

https://cosmedoc.si/2019/12/06/kako-ustrezno-negovati-kozo-v-zimskih-mesecih/

https://www.mojadomacakozmetika.si/2014/05/23/na-kaj-moramo-biti-pozorni-ob-nakupu-kozmeticnih-izdelkov-4-del-sestavine/

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *