Mastni lasje in prhljaj – kako jih pravilno negovati?

Mastni lasje predstavljajo nadležen problem velike večine. Meni lasje predstavljajo pomemben del moje podobe, identitete in so mi pomembnejši od ličil, zato se želim v tem blogu izraziti glede nege lasišča, nege las ter izpostaviti glavne napotke ter napake pri pranju las. Tiste napake, ki sem jih počela sama, pa tudi tiste, ki so mi jih zaupale stranke.

Tokrat izpostavljam predvsem tiste napotke, ki pomagajo pri negi mastnih las, kar je ena od najpogostejših težav, ki jo imamo ženske z lasmi. Tudi prhljaj nam predstavlja pogosto težavo, ki je estetska, povezana pa tudi s srbečim lasiščem. Napotki proti mastnim lasem ter prhljaju so preverjeni v praksi in delujejo.

Mastni lasje in pomen izgleda las za nas ženske

Za ženske so lasje močan simbol ženstvenosti in urejenosti, najsi bodo kratki ali dolgi, pobarvani, sivi ali ponosni v svoji naravni barvi, (za katero sama verjamem, da vsakemu najbolj pristoji).
Ravno zaradi vpliva videza las in lasišča na našo samozavest je bil šampon eden izmed tistih izdelkov, po katerih so me stranke, ki že uporabljajo najine izdelke, najbolj spraševale.  

Lasišče je namreč eno od bolj občutljivih predelov naše kože, kljub temu da je zaščiteno z lasmi, zato je dober naraven šampon ključnega pomena. Lasni mešički so na lasišču zelo gosto posejani ter aktivni. Ti mešički vsak dan skrbijo da imajo naši lasje dovolj keratina, ki skrbi za odpornost las.

Pod lasiščem, se nahajajo tudi žleze lojnice, ki proizvajajo sebum. Sebum, maščoba, preprečuje izsušenost in lomljenje las. Težava nastane, kadar žleze lojnice izločajo preveč maščob in se pojavijo mastni lasje, ena od najpogostejših težav. Na mastne lase vpliva veliko dejavnikov, med drugim tudi nepravilna nega.

Začaran cikel pogostega pranja mastnih las

Stranka Maja si že, odkar pomni, lase pere vsak drugi dan, a so lasje že drugi dan mastni, poleg tega pa ima pogosto tudi prhljaj. To jo zelo moti, predvsem zdaj, ko ima družino in ji pranje las vzame veliko časa. V kopalnici ima 10 na pol porabljenih šamponov, saj noben ne reši njene težave. Razmišlja, da bi si dolge lase postrigla in privarčevala na času ter denarju. Nenehno menja šampone, a ne najde takega, ki bi ji pomagal pri mastnih laseh ter prhljaju.

šampon proti mastnim lasem

Poglejmo vzroke, zakaj ji ne uspe:

  • Agresiven šampon. Šamponi, ki jih uporablja za mastno lasišče, njeno lasišče res dobro očistijo maščob. Pravzaprav ga očistijo še preveč. Kombinacija agresivnih, preveč koncentriranih površinsko aktivnih čistilnih snovi, njeno lasišče spodbuja, da proizvaja še več maščobe. (Ker je lasišče po pranju suho in njeno lasišče se tega brani na vse pretege). Med površinsko aktivnimi snovmi, ki se jim je priporočljivo izogibati, so v prvi vrsti sulfati, ki se med drugim nakopičijo v koreninah las in so lahko tudi vzrok izpadanja las.
  • Pogosto pranje las. Edini način, s katerim se Maja zna boriti proti mastnim lasem je, da si jih pere. S tem, ko si jih (pre)pogosto pere (in kombinacija z zgornjim faktorjem), lasem in lasišču odvzema naravne maščobe in lasišče mora znova delovati pospešeno ter izdelovati veliko preveč sebuma.
  • Ph šampona ni uravnan. Ph našega lasišča se giblje med 4,5 in 5,5, torej je kisel. Nekateri proizvajalci ne uravnavajo ph vrednosti svojih šamponov.  Zaradi tega ti šamponi dražijo lasišče in dolgoročno gledano povzročajo prhljaj, tanjšanje ter izpadanje las. Vse skupaj pa vodi v pogostejše pranje las, menjavanje šamponov in pretirano potrošnjo.

Kako preveriš, ali je ph šampona uravnan?

Preveri, če je v inci zapisu zapisana sestavina, namenjena zniževanju ph vrednosti. (Pri naravnih šamponih sta to mlečna kislina- lactic acid in citronska kislina- citric acid). Trda mila imajo vedno bazičen ph, mi pa za nego las potrebujemo kisel pH, zato ti jih za pranje las odsvetujem.

  • Silikoni v šamponu. Silikoni, tisti, ki so pridobljeni iz naftnih derivatov, so sestavina, ki lase sprva naredi navidez navlažene in jim da lesk. Po drugi strani preprečijo drugim vlažilnim sestavinam, da bi prišli v notranjost las. Poleg tega obtežijo lase in niso topni v vodi, zato jih stežka spravimo z las. Silikoni sčasoma začnejo izsuševati lase in lasišče, kar pri nekaterih spet vodi v povečano proizvodnjo sebuma.  Na srečo obstajajo naravne alternative rastlinskega izvora, ki so vodotopne, do tvojih las pa prav toliko in dolgoročno še bolj prijazne kot konvencionalni silikoni, kot je npr. kokosov silikon (coco-caprylate) v našem šamponu.

Prav te, v šamponu agresivne sestavine, so tiste, ki vplivajo na nastanek prhljaja. Kadar odstranimo preveč dobrih maščob z lasišča in kadar se zaradi nepravilnega ph-ja lasišče izsušuje, nastaja tudi prhljaj.

Kako optimalno izkoristiti pravi šampon za mastne lase?

Šampon ob prvem nanosu očisti lase nečistoč ter maščob. Prvi nanos se zaradi tega peni manj, saj površinsko aktivna sredstva nase vežejo maščobe ter nečistoče.

Mnenje uporabnice šampona:

Drugi nanos se peni veliko bolje, saj ni več toliko nečistoč, ki bi se vezale na surfaktante in ti sedaj lahko tvorijo mehurčke. Penjenje samo pa je le stvar naše navade, saj pene niso pokazatelj čistilne moči šampona ali mila.
Če imaš občutek (ker največkrat je to res le občutek), da moraš nanesti preveč šampona, ga pred nanosom na lase v dlani zredči z malo tople vode. Sama uporabim za pranje las približno eno jedilno žlico za en nanos, lase pa si perem 1x tedensko.


Mnenje uporabnice šampona:

Kadar uporabljaš šampon, ki ima dodane negovalne sestavine, kot ta šampon z rožmarinom, ki vsebuje fitokeratin, arganovo olje ter vitamin B5, pusti šampon pri drugem nanosu na laseh nekaj minut, da ti bo lase kar najbolj obnovil in se vezal nanje. Tako bodo lasje mehki, sijoči ter dišeči.  

Na zgornji sliki lahko vidiš učinek kombinacije našega negovalnega zeliščnega šampona ter balzama za lase. Šampon je nežen, a dobro očisti mastne lase ter deluje proti prhljaju. Lasje so mehki in imajo sijaj, stranka Anja pa poroča tudi o daljšem času, ko lasje zdržijo brez umivanja. Prhljaja nima več.

Tudi dekle iz spodnje slike je mislilo, da ne more imeti lepih ter mehkih las ter da nikakor ne more zdržati brez pranja las več kot 2-3 dni. Šampon ter balzam za lase uporablja sedaj že pol leta, njeni lasje so bolj zdravi, mehki in svetleči tudi sveže oprani.


Obe dekleti sta se pred redno uporabo naravnega šampona ter v blogu omenjenimi spremembami pranja las soočali s prehitrim mastenjem las ter lasmi brez leska, mehkobe. Nekaj majhnih sprememb in nasvetov je pripeljalo do njunega zadovoljstva in veselja, predvsem pa sta hvaležni, da vse to dosegata z naravnimi zeliščnimi izdelki.

naravni pripravki za nego mastnih las proti mastnim lasem maske naravne

Svojim lasem ter lasišču lahko pomagaš tudi s pripravki iz svoje kuhinje.

7 takih pripravkov najdeš v e-knjigi z naravnimi pripravki za nego mastnih las.

Naravne sestavine ti bodo pomagale vzpostaviti pravilen pH, zmanjšati mastnost lasišča ter negovali tvoje lase.

Prejmeš jo s klikom na sliko na levi, ob prijavi na e-novičke.

S kombinacijo kvalitetnega naravnega šampona z rastlinskimi sestavinami ter pravilne nege, opisane v blogu lahko tudi ti hitro odpraviš mastne lase ter srbeče lasišče. Svoj šampon lahko naročiš s klikom na ta link, v tem kompletu pa prejmeš tudi naravni zeliščni šampon in naravni zeliščni balzam za lase z 15% popustom.

Vse dobro ti želim,
Irena

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

sl_SISlovenian